Havne i Danmark til fangst af havørreder

Havne i Danmark til fangst af havørreder.

Havne i Danmark til fangst af havørreder, er der ofte flere af end folk kender til. Man kan dog sige, at de lokale lystfiskere rundt om i landet udmærket er klar over, hvad deres hjemlige vande kan. Men som udefrakommende skal man i de fleste tilfælde, falde over mulighederne mere eller mindre tilfældigt.

Fakta er, at man i de fleste havne, oven i købet jævnligt, kan få både blankfisk og farvede ørreder på krogen.

Der er flere gode havne til fangst af havørreder i Danmark. Nogle er dog en anelse bedre end andre.

Man kan fange havørreder i og omkring havne, både i Jylland, på Fyn, Sjælland og Bornholm.

Denne liste er lavet ud fra mit fiskeri i flere end 60 havne i Danmark. Jeg har besøgt dem i årene fra 2013 til 2020. Listen er derfor så nutidig som den kan være.

Listen tæller havne fra Nordjylland til Sønderjylland, på Fyn, Sjælland og Bornholm. Rækkefølgen har intet med hvilken havn eller havne der er bedst at gøre.

Frederikshavn Havn – Nordjylland

Selvom Frederikshavn Havn er stor, så er der egentlig kun tale om havørredfiskeriet fra den yderste, store mole. Molen er 1,8 km. lang og man kan fange havørreder fra start til slut.

Der fiskes fra ydersiden af molen. Nogle dage kan der være langt imellem ørrederne, men gennemsnitsstørrelsen vejer jævnligt op for ventetiden. Der dog også dage, hvor ørrederne på det nærmeste er overalt langs molen i større antal. Den første del (Hjørnet), kan ofte være stedet hvor heldet er med en.

Da ørrederne for det meste jager sild, tobis og brisling i området, kan det til tider være svært at få dem til at hugge på flue, men ikke umuligt. Blink og kystwoblere er derfor hyppigst vejen frem, når der skal en havørred på krogen. Det er muligt at fiske fra land langs hele molen.

Topsæsonerne er forår, sommer og efterår.

Læs mere om molen i Frederikshavn og lystfiskeriet derfra: Lystfiskeri fra molen i Frederikshavn…

Hundige Havn (Greve Marina) – Østsjælland

Her er tale om den nordvestlige- vestlige- og sydvestlige del af havnen. Mere specifikt fra broen ved Hundige Havnevej og å-udløbet ved Baldersbæk og Lille Vejlesø og udefter i “kanalen”, som tegner den inderste del af havnen og ender ude ved ind/udsejlingen.

Ikke nok med at der er mange havørreder, men der er til tider også nogle ret store af slagsen. De kan oftest fanges i dybden med både regnorm, blink, kystwoblere og flue. Det er muligt at fiske fra land langt det meste af strækningen.

Man kan både fange havørreder med blink, kystwoblere, bombarda og regnorm eller børsteorm, små jighaler, samt flue ved Hundige Havn.

Fiskeriet er godt året rundt.

Tejn Havn – Bornholm

Denne havn på Bornholm er måske et af øens sikreste steder, når havørreden skal fanges. Stabiliteten er tårnhøj, når det kommer til hvor mange dage om året, der er havørreder inde i havnen. Det under alle årstider, vind og vejrforhold.

Havnen består af flere bassiner (5) og der er ofte havørreder at fange i hver af dem.

Nogle dage er havørrederne at finde højt i vandet. I de perioder kan man se dem jage insekter m.m. på vandoverfladen og man skal derfor gerne fiske højt i vandet. Der er dog altid fisk nede ved bunden, hvorfor det også er der man gerne skal koncentrere sit fiskeri det meste af tiden.

Synkende bombarda-flåd og diverse rejefluer og streamere kan ofte gøre tricket. Men blink slår de fleste dage aldrig fejl. Det er muligt at fiske fra land rundt hele havnen.

Topsæsonerne er forår, efterår og vinter. (Vinter og tidlig forår er klart bedst.)

Læs mere om Tejn Havn og lystfiskeriet deri: Tejn Havn…

Aabenraa Havn – Syd- og Sønderjylland

Aabenraa Havn er fuld af havørreder året rundt. Man må kun fiske få steder i havnen, men der hvor man må fiske, er fiskeriet heldigvis godt.

Læs denne artikel, som beskriver hvor, hvad med og hvornår havørrederne kan fanges i denne Sønderjyske havn: Aabenraa Havn…

Havørrederne er både at finde højt og dybt i havnen, men rigtig ofte kan man fange dem dybt, uanset årstid. Aftenfiskeriet i skumringen og lidt derefter er godt året rundt.

Andre nævneværdige havne i Danmark til fangst af havørreder

Ishøj Havn – en klassiker. Især i vinterhalvåret er denne havn givende.

Køge Havn – Køge Sydmole fra ende til anden fra indersiden året rundt.

Rønne Lystbådehavn Nørrekås – vinter.

Frederikshavn Marina – fra sydmolens yderste del, inde i havnen og udenfor. Sommer.

Sæby Havn – sydmolen ved ind/udsejlingen og langs ydersiden. Forår, efterår og sommer.

Nyborg Marina – Vesterhavnen. Efterår, vinter og forår.

Havne i Danmark – vigtigt

Det er altid vigtigt før man påbegynder sit fiskeri i de spændende havne i Danmark, at sætte sig ind i reglerne for, hvor man må fiske.

Man skal naturligvis altid holde god afstand til lystbåde, skibe og joller m.m.

Nogle steder er det ikke synligt, hvad man må og ikke må ved havnene, det er derfor altid en god ide, at kontakte den lokale havnefoged. Så er man sikker…

Her en en sjov historie fra Egense Havn i Nordjylland

Vi var to mand på tur ved Limfjorden. Jeg havde en god ide om, at der ville være havørreder inde i Egense Lystbådehavn. Det skulle vise sig at være sandt. Vi gik rundt og læste alle havnens skilte, men der stod intet om lystfiskeri, så vi gik i gang.

Der skulle vise sig at være en del havørreder. Også i nogle rigtig fine størrelser.

Jeg ville dele muligheden og lavede derfor en video fra havnen. Dagen efter stod der intet mindre end 20 mand og fiskede inde i den lille havn.

Det var ikke tilfredstillende for flere af havnens medlemmer, som hurtigt ringede til den lokale sprøjte.

Historien kom i Nordjyske Stiftstidende, som generelt ikke har det store eller spændende at skrive om, heller ikke i dette tilfælde. Derfor blev denne historie på en eller anden måde, vigtig for dem at få med.

Havnens personale har nu sat Fiskeri Forbudt skilte op rundt om på havnen.

Se historien her og læs også argumenterne under, som udstiller menneskerne involveret i avisartiklens tilblivelse på “bedste vis”. Klik her…

Se videoen der udløste panik hos de mennesker, som ejer for meget eller for lidt og som ikke ved, hvad rigtige problemer og ægte panik er.

Er man bange for noget nyt, er det nemmere at udelukke end at imødekomme og sammenflette, det “motto”, levede jeg selv under i mine yngre dage… Men vi bliver jo alle klogere, forhåbentligt.

/Jari