Certificering og certificerede guider
Certificering – altid troværdigt, nogen gange troværdigt eller et købt brand?
De instanser og personer, som ofte udsteder certifikater til kommende “såkaldte” guider i Danmark, har i flere tilfælde ingen baggrund for, at vide hvad en god guide er. Det er ofte foreninger der står bag, organisationer og private firmaer. De nævnte instanser der udsteder, har lagt nogle grundlæggende krav til det at blive certificeret, men hyppigt ud fra meget lidt erfaring og et svagt grundlag.
Man skal tænke sig meget grundigt om, før man booker en guide. Lav gerne lidt research hjemmefra om guiden, se via. facebook, evt. youtube eller Instagram, om han eller hun fanger noget. Hvor ofte vedkommende er ude. Hvor lang tid han eller hun har guidet og fisket selv. Hvis muligt.
Kan man intet finde, kan man stille spørgsmålene via. telefon inden turen eller inden bestilling. Spørg gerne lidt dybere ind til tingene.
- Hvornår var du ude sidst?
- Fisker vi på de pladser du selv fisker på?
- Hvornår fangede du fisk sidst?
- Hvor ofte står du ved vandet i løbet af et år?
- Hvor mange guider du om året?
En fiskeguide skal altid komme med nutidigt og relevant viden. Fiskene er der ingen garanti for, men fanger man noget på den guidede tur, udover at få ny viden, ser man teori og praksis virke. Kun en guide, som har styr på sit fiskeri, kan levere den fulde pakke.
En certificering burde stå for professionalitet
Fisker guiden med selv, kunne man fristes til at tro, at guiden ikke har tiltro til, at den der guides selv kan fange noget. Eller så har guiden ikke fanget nok havørreder selv, i sit liv som kystfisker.
Man lejer ikke en guide for, at guiden selv skal høste flidspræmierne. Det virker besynderligt. Det er jo på sin vis ikke en “Lej en fiskeven” branche.
Mange og endda de fleste certificerede guider fisker med. Det er forkert, med mindre andet er aftalt eller ønsket fra deltagerens side.
Tænk over dette
Et certifikat er et stykke papir, som repræsenterer en institution og i mange tilfælde ikke guiden selv. Nogle institutioner tager sig selv meget alvorligt, når det kommer til guider og certifikater og andre, knap så meget.
Flere kystfiskere i Danmark, inklusiv jeg selv, fisker langt mere og langt flere steder end langt de fleste certificerede guider. I mit tilfælde guider jeg også flere end nogen anden guide i Danmark, når det kommer til kyst- og fjordfiskeri efter havørreder. Men hvis jeg ikke skrev det her, som jeg netop har gjort, vides det ikke.
Hvis jeg ikke havde lavet det store antal lokal-hjemmesider, hvor jeg viser billeder af fisk fra hvert område og fiskeplads, kunne det ikke dokumenteres offentligt og være let tilgængelig viden. Hvis jeg ikke havde videoer på youtube, hvor man kan se at jeg både kan fange og fiske, så kunne jeg bilde hvem som helst noget ind. Endnu lettere med et certifikat. Og med certifikatet – oven i købet med en organisation i ryggen. Og vi er autoritetstro i Danmark. Lidt for meget…
Havde jeg ikke et haft af billeder fra guidede ture, hvor deltagerne står med fisk derfra, havde jeg – og derfor også du – kun mit ord derpå.
Mange andre udover jeg selv, har 100% styr på det at guide – Det at få andre til at fange fisk – Det at formidle oplysninger videre til hver lystfiskeres videre forløb i livet, i havørredfiskeriets verden bl.a. – alle uden certifikat.
Et certifikat repræsenterer ikke de bedste. Ikke det sikre køb og da slet ikke erfaring i mange tilfælde. Dem der udsteder disse papirer forsøger tilmed at højne deres guiders formåen. D.v.s. uden at fortælle køberne om, hvem der udsteder til guiderne. Herunder personerne bag og deres baggrund for at kunne udstede i det hele taget.
Med det sagt, er der brodne kar indenfor begge verdener. Med og uden certifikat.
Et baggrunds-checks vigtighed, er ene og alene budskabet og formålet med denne artikel.
/Jari
Se skrevne onlineguider fra lokalområder rundt om i landet: Klik her…