Brakvandsaborrer
Brakvandsaborrer kan fanges mange steder i landet. Bornholm, Øst- og Sydsjælland (Herunder også Nakskov Fjord). I Jylland kan den blandt andet fanges i Randers Fjord og i Ringkøbing Fjord.
Der er på sin vis ikke den store forskel på ferskvandaborrer og brakvandsaborrer. Skulle jeg pege på en eller to, kunne det være fødeindtaget, samt i nogle tilfælde smagen. I Brakvand findes også rejer og sild m.m. Fødeemner som jeg nogle steder har kunne finde i aborrens mave.
I nogle søer smager aborren en anelse mudret, som man siger, men det er i ganske få søer på landsplan. Aborren smager ofte fortrinligt og er en yderste delikat spisefisk. Det uanset om den er fanget i ferskvand eller brakvand.
Ganske som fiskeriet efter brakvandsgedder, er der noget ganske specielt over, at kunne fange en ferskvandsfisk, som man kender fra sø og å, imellem tangbuske og krabber.
Brakvandsaborrer – levesteder
Under fiskeriet efter brakvandsaborrer, kan man med fordel starte sit fiskeri i områderne i og omkring havne. I fjordene er de ofte at finde langs siv og omkring sivøer, samt i eller tæt på hver en lille eller stor vig. Ligesom i åen, kan de også findes nær broer og bropiller.
Kystaborren skal man de fleste dage lede lidt længere efter. Ofte uanset hvor i landet der er tale om.
Der hvor man kan fange flest kystaborrer årligt i Danmark, er på Syd- og Østsjælland.
Fangstmetoder
Lystfiskeri efter brakvandsaborrer, kræver ikke andre fangstmetoder end dem efter ferskvandsaborrerne. Man kan dog sige, at fangstmetoderne bliver flere, på sin vis. I hvert fald når det kommer til, hvilke agnfisk man kan anvende. Sild og brisling, kan tilføjes listen over og brugbare agnfisk i det brakkede vand.
Ellers er der tale om fiskeri med blink, spinner, jighaler, poppere, shads, fluer, rengorm, skaller, løjer, samt meget, meget mere.
Læs om nogle af fangstmetoderne her: Aborrefiskeri…
Vigtig viden om brakvandsaborrer
Der er ingen fredningstider for aborrer i brakvand/saltvand, men der er et mindstemål på 20 cm.
Aborren er en fremragende spisefisk. Kødet er fast, lækkert og meget mild i smagen. Den kan røges, steges, grilles og tilberedes i ovnen m.m.
En brakvandsaborre på ca. 500-700 gram, er en rigtig god smagsoplevelse. De mindre fisk smager ligeså godt, men der er ikke meget kød at hente på dem. De store aborrer over 700 gram er mange steder vigtige for artens overlevelse. Det gælder ikke alle steder, så om man derfor genudsætter den, må være- og er, op til en selv.
Rigtig god fornøjelse derude.
/Jari
Læs om lystfiskeriet efter brakvandsaborrer i denne fjord: Ringkøbing Fjord…