Hammerhavn
Hammerhavn – lystfiskeri
Hammerhavn er unik og helt igennem lækker at se på. Havnen er i sig selv ikke særlig stor, men storslået natur i absolut særklasse har kærligt omfavnet den tidligere udskibningshavn for granit.
Man kan fange lidt af hvert i området omkring Hammerhavn. I selve havnen er mulighederne ligeledes mange.
Havnen er bl.a. udsejlings-punkt for en del trollingfiskere, så under konkurrencer eller forberedelse dertil, kan der være en del både.
Der er som regel dog plads til alle. Udvis gerne hensyn til bådene og bådejerne. Fisk derfor gerne et stykke fra dem.
Vand og bundforhold
Hammerhavn har en max-dybde på 5 meter inde i havnen. Bunden er dækket af sand og nogle steder tangplanter.
I få områder af havnen er der en del småsten på bunden, og nogle få steder, store sten.
Vandet er generelt ret klart, men kan under kraftige vinde, blive en anelse uklart.
Årstider – fiskearter ved Hammerhavn
Havørred: Året rundt
Rødspætte og skrubbe: Året rundt
Hornfisk: Maj og juni. (Oftest at finde udenfor havnen)
Pighvar: Juni, juli og august. (Oftest at finde udenfor havnen)
Sild: Maj, juni, juli og dele af efteråret.
Fangstmetoder:
Havørred: Her er nogle af de bedste fangstmetoder, til de bornholmske ørreder i området omkring Hammerhavn:
Havørrederne kan fanges inde i havnen. Det gøres bedst ved at affiske fra den inderste del af havnen. Her fiskes rundt langs stenene og ud mod den nordvendte mole.
Der kan også affiskes systematisk og aktivt, somme tider med stor succes, ved at fiske fra den sydlige del af havnen og mod syd, så langt man kan komme. Kast ud over det inderste tang-bælte og på langs af dette, men husk altid at gå forsigtigt. Der kan være glatte sten. Waders er en god idé at have på, hvis ydersiden skal affiskes på denne måde.
Til fiskeriet inde i havnen er waders ikke en nødvendighed.
– Blink og kystwoblere
Havørrederne kan gå helt inde ved både klipper, tangbælter og sten, tæt under land. De kan samtidig også fanges langt ude, så langt man kan kaste.
At affiske de små vige der går lidt ind i landskabet er altid et “must” på Bornholm.
Her er nogle gode bud på, hvilke blink og woblere, som kan bruges til fiskeriet ved Hammerhavn og Hammeren generelt.
Kystwoblere: Salty 18 gram – hvid/grøn eller sølv. – Panzerfish Glaswoblere, alle størrelser og farver. – Sandgrævlingen – alle størrelser – sølv/grøn eller sølv/blå.
De fleste kystwoblere går ganske ens i vandet, så helt præcis hvilke mærker eller brands man vælger, og der er mange på markedet, både i den dyre og i den billige ende, er ikke så vigtigt.
Chancen for fisk tilstede med dem alle.
Blink og kystwoblerwoblere farver: hvid/grøn – sølv – grøn/perlemor/alu. – hvid. – Sillingen (alle størrelser) – sølv – sort/blå/perlemor/alu – sort/sølv. – Abu Zeppo 12 gram – sølv – kobber – guld. – Møresilda 27 gram – sølv/blå – sølv/rød – hvid/grøn.
Brug evt. Jarisen, Savage Gear Zerling, Snurrebassen m.fl.
– Regnorm: Med en simpel prop og orm, kan man fange havørreder ved ved Hammerhavn. Inde i havnen kan man med fordel kaste ude over tangpletterne og lade ormen ligge i nogen tid, hvis strømmen, som der kan være, tillader det.
Man kan også lade vandet føre ormen rundt i området foran én, og lade den affiske selv.
Ude foran havnen og mod syd, kan man fiske med ormen lige foran første tangbælte. Her trækker havørreden ofte.
Man kan også fiske med et bombarda-kasteflåd. Og derved kan man fiske ormen længere ude, samt aktivt, hvor man efter et langt kast, ligeså stille kan “rulle” ormen ind igen og på den måde, tirre havørreden til hug. Jagt-instinktet vækkes i en højere grad på denne måde. At lade ormen dale mod bunden, hvor man stopper indspinningen og derefter starter med denne igen, efter 2-4 sekunders varighed, alt efter hvor dybt vand man fisker over, kan være særdeles givtigt. Jo dybere vandet er, jo dybere kan man lade ormen falde.
Bombarda-flåddet må gerne være hvidt eller glasklart. Et mindre synligt flåd giver mere synlighed og opmærksomhed på ormen.
– Flue: Fluen kan både fiskes med en fluestang eller en spinnestang. Igen kan et bombardaflåd bruges, når der er tale om brugen af en spinnestang.
Jeg vil anbefale fluer som, Polar Magnus, sildefluer, tobisfluer, større grålige rejefluer og i den kolde tid, også lyserøde rejefluer. Brands/mærkerne på fluerne er ligegyldige i denne sammenhæng. Havørrederne er ganske ligeglade med, hvad fluen hedder.
Fluefiskeren med fluestangen, har størst chancen for fangst inde i havnen. Igen ved at affiske den inderste del og ud mod den nordlige mole.
Fiskeret i og omkring Hammerhavn, kan være godt, både morgen, middag og aften.
Rødspætte og skrubbe: Hammerhavn gør det sjovt at fange fladfisk. Ofte kan man se fiskene nede på bunden, sænke sit sildestykke, brislingstykke eller orm ned til dem og se dem hugge.
Jeg anbefaler at man bruger et billigt blink i sølvfarve, tager krogen af denne og binder den i enden af forfanget istedet for et lod/bly. Blinket blinker og tiltrækker fladfiskene, så de kommer hen til ens madding/agn.
Krogen skal væk da der er sten, klipper og tang hist og pist i og omkring havnen, som den kan sætte sig fast i. Dog kan der også være pighvar ved Hammerhavn, især lige udenfor havnen ved ind/udsejlingen, der er det en god idé, at beholde krogen på blinket, da de gerne også går efter blinket. Men det er altid et sats.
Ganske almindelige købe-forfang med én eller 2 kroge og et lod kan også anvendes.
Rødspætte og skrubbe kan fanges fra morgen til aften.
Hornfisk: Hornfiskene er overalt i området i sæsonen, de er også forholdsvis nemme at fange.
Brug f.eks. brisling eller sild. Disse skæres i små strimler. Derefter kan man ved brugen af en simpel prop, en enkeltkrog eller en 3-krog og et bly/lod, fange hornfisk. Et sildestykke eller brislingstykke sættes på krogen, gerne et stykke fra sølvsiden og derefter kastes der ud. Proppen “løber afsted” eller forsvinder under vandet når der er bid. Når der er bid, gives der modhug så krogen sætter sig ordentligt. Hornfiskene kan dog til tider være svære at kroge, grundet deres lange hårde næb. Giv dem derfor gerne lidt til til at få maddingen/silden, helt ind i munden, som er blødere.
Også skalrejer er effektive til fangst af hornfisk ved Hammerhavn og området omkring.
Blink i alle former og farver er også ganske effektive til hornfiskene, samt diverse rejefluer, tanglopper og fiskeimitationer.
Hornfiskene fanges i døgnets lyse timer.
Pighvar: Især i ind/udsejlingen – udenfor havnen – kan der være en del pighvar om sommeren. Disse kan fanges med silde-strimler eller brislinge-strimler. Brug sølvsiden.
Lav et forfang selv eller køb et. Brug gerne et sølvfarvet blink for enden og en krog på forfanget ca. 40 cm. længere oppe ad linen. Lav gerne en “tjavs” til krogen, så den hænger 10-15 ca. fra hovedlinen. Kast ud og træk langsomt og fast henover bunden.
Man kan også bare kaste ud, lade forfanget ligge og håbe på, at en aktiv pighvar selv finder frem til fiskestrimlen.
Pighvarrene fanges bedst i de lyse timer.
Sild: Sildene kan fanges på ydersiden af Hammerhavn, men sommetider også inde i havnen fra den sydlige mole, for enden ved ind/udsejlingen.
Sildeforfang og et blink i enden er alt man behøver, men der kan også sættes et lod i enden af forfanget, hvis man hellere vil det. Med blinket for enden, kan man være heldig, at få en havørred, hornfisk, torsk eller makrel på krogen istedet for sild eller samtidigt.
Sildene kan fanges fra morgen til aften.
Læs alt om fiskeri efter sild: Læs artiklerne her…
Fiskegrej og udstyr til lystfiskeri i og ved Hammerhavn
Til fiskeriet kan man bruge fiskestænger fra 7-10 fod. Kastevægt: Alt fra 7 gram op til 50 gram. Stivhed i stangen: mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 – 3000.
Brug enten 0.14-0.16 flet eller fireline – eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.28 – 0.32. mm.
Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.
Jari
Der er mange spændende havne på Bornholm hvor man kan fange fisk. på Lystfiskeribornholm.dk kan du læse om de bedste af dem: Klik her…