Kongeåen
Kongeåen – lystfiskeri
Kongeåen kendt for godt laksefiskeri. Men i nyere tid er der også kommet flere bækørreder til. Også havørredfiskeriet er værd at tage med i denne utrolig smukke og slyngende å. Med sit ca. 60 km. lange løb, som munder ud i Vadehavet, er der rigeligt at tage fat på som lystfisker.
Sydvestjydsk Sportsfiskerforening sælger fiskekort til store dele af åen. Se mere her: Fiskekort…
Når man køber fiskekort til Kongeåen via. Sydvestjydsk Sportsfiskerforening, får man i tillæg adgang til dele af Sneum Å, Varde Å og Holsted Å.
Det tager under 10 minutter at køre til åen fra Ribe Camping.
Se nogle af de nærmeste pladser samt hvor du må parkere ved dem eller tæt derpå her: Plads 1. – Plads 2 – Plads 3.
Se alle pladser og zoner her: Kort over fiskevand…
Årstider – fiskearter i Kongeåen
Laks: Fra den 16. april til og med den 31. oktober må der fiskes efter laks i Kongeåen. Laksene er i den resterende periode af hvert år totalfredet. Der er også kvoter på hvor mange laks vi lystfiskere må fange hvert år tilsammen. Må man desuden kun hjemtage én laks hver pr. år/sæson. Læs mere om dette her: Sydvestjydsk…
Kvoterne er fordelt på laks over og under 73 cm. (Dette kan ændre sig med tiden. Læs derfor altid på foreningens side, før turen går til åen.)
De store laks over 73 cm. er i overtal de første par måneder af sæsonen. Derefter fanges der hyppigt både laks over og under 75 cm. i Kongeåen
Mindstemål på laks: 40 cm.
Havørred: Havørreden kan fanges i åen fra sæsonstarten og frem til sæsonen slutter.
Mindstemål på havørred: 40 cm.
Bækørred: Sommersæsonen er at foretrække, men bækørrederne kan også være hugvillige i både forårs- og efterårssæsonen.
Fangstmetoder
Laks: Laksefiskeriet i Kongeåen er nogenlunde ligeligt fordelt, når det kommer til brugen af enten flue, orm eller spinner. Mange lystfiskere besøger åen for at få drømmen om storlaksen på fluestangen opfyldt. En meget specifik drøm som ofte nedstammer fra tidens magasiner, fiskeaviser og fortællinger. En drøm som typisk startes af en medrivende, inspirerende og fængslende historie erfaret og fortalt udfra forgængeres foranledige “arbejde” og fiskeri.
Andre vil bare gerne fange en laks, uden at fangstmetoden er i nærheden af at være grundlæggende. Uanset hvilken metode eller agn man vælger at fange laks med, er kampen-, synet af den kæmpende laks omgivet at Storåens storlsåede natur og i sidste ende, fangsten af en laks, intet mindre end spektaulært.
Køb laksespinnere, bækørred- og havørredspinnere her: Spinnere…
En af de vigtigste ting man skal have sig for øje, hvis man vil fange flest laks, er at fiske nede ved bunden. Man kan måske være en smule bekymret for at ens agn sætter sig fast deri og dertil kan jeg kun skrive/sige, brug kraftigere grej/stærkere line. Man får langt flere laks ud af at fiske dybt end højt i åen. Det gør sig gældende i næsten alle danske lakseåer.
Laksekvoter
Inden man går i gang med fiskeriet skal man være klar over at der er kvoter på laksene. Kvoter for laks større end 73 cm. og det samme for dem under. Når kvoten er opbrugt må man ikke hjemtage laks. Altsammen noget man kan læse mere om på Sydvestjydsk Sportsfiskerforenings hjemmeside.
Havørred: Havørredfiskeriet i Kongeåen er ganske godt. Her fanges en del havørreder over 5 kg. hvert år.
Ofte fanges ørrederne med de samme agn som til laksefiskeri, logisk set og derfor naturligvis også under laksefiskeriet.
Bækørred: Det virker som om at der er flere bækørreder i nyere tid, men som det så ofte er med fisk i åer i det hele taget, så svinger antallet af dem en del. Bækørrederne kan fanges med tørflue, vådflue, spinner, blink, wobler og regnorm m.m. De fanges da også ofte under laksefiskeriet og havørredfiskeriet. Men… Lystfiskeri med mindre spinnere og tørfluefiskeri, som er mere effektivt til fangst af bækørreder, kan også give laks og havørreder.
Bækørrederne i Kongeåen samt alle andre åer i Danmark er også vilde med regnorm. Når der fiskes efter bækørreder er det ikke altid nødvendigt at fiske dybt. Apropos tørfluefiskeriet. Bækørrederne kan være i alle vandlag/dybder i åen. Specielt fra maj og langt ind i sensommeren. En del bækørredentusiaster dyrker også majfluefiskeriet i Kongeåen. Der er højst sandsynligt flere der ville kaste sig ud i den form for fiskeri, hvis ikke prisen for at fiske i åen var så høj på grund af laksenes tilstedeværelse.
Bemærk: Når der fiskes med orm gælder følgende regler. Det uanset hvilke fiskeart man fisker efter: Man må kun bruge én krog. En enkeltkrog, dobbeltkrog eller trekrog.
Det er ikke tilladt at bruge kroge med modhager generelt. Undtagelsen skal dog findes i enkeltkroge hvor krog-gabet maksimalt må være 6 mm. fra krogspids til krogskaftet udfor krogspidsen.
Rigtig god fornøjelse med dit lystfiskeri i Kongeåen.
Jari – Lystfiskeri Danmark.
Læs mere om Ribe Camping og udlejning af hytter tæt på åen her: Ribe Camping…