Lystfiskeri i åer

Lystfiskeri i åer - en gammel dansk hobby er blevet til forretning.

Lystfiskeri i åer – information

Lystfiskeri i åer har været populært i en lang årrække og er det stadig. En del problemer kan dog forbindes med det at fiske i de danske åer. Det vender jeg tilbage til senere i denne artikel.

Vi har mange åer i Danmark. Langt de fleste har en bestand af bækørreder, skaller, ål, aborrer og gedder. En del har også en stor opgang af havørreder. I nogle få danske vandløb kan man stadig fange den smukke stalling.

Lakseåerne i Danmark er fulde af store laks. Nogle åer kaster til tider laks af sig over 20 kg.

De mange åer med laks, er på grund af laksen alene, blevet meget dyre at fiske i. Både sportsfiskeforeninger og private lodsejere tjener i dag styrtende med penge på, at lystfiskere fra Danmark og udlandet kan få lov til at fange en dansk laks.
Det betyder desværre også, at de der gerne vil fiske efter eksempelvis en ål, aborre eller bækørred, skal betale store summer for at komme til. En ærgerlig tendens, som gør store åer eller store dele af hver af dem, utilgængelige for den almindelige mand/kvinde. Man kan måske sige, at de så bare kan fiske andre steder – jo, men hvornår skal et dansk vandløb være et lukket land for nogen og ikke for andre. Skal penge bestemme om alle har råd til at dyrke lystfiskeri i åer?

Det mener jeg ikke.

Åfiskeri i Danmark er mange ting. Ikke kun laksefiskeri, bækørredfiskeri og havørredfiskeri. Nogle åer holder bestande af smukke rimter, brasen og karper. I f.eks. gudenåen fisker folk desideret efter gedder, da gedderne deri bliver enorme. Flere Sjællandske åer giver mulighed for det samme. Heriblandt kan Tude Å og Tryggevælde Å nævnes.

De danske åer byder på uhyre spændende og til tider fantastisk fiskeri og det er netop den gren af lystfiskeri jeg er vokset op med.

Det smukke og sindsrogivende åfiskeri

Når jeg står ved åen og kigger på strømmen, hvirvelerne og hvordan begge dele bevæger sig i takt med åens kurver og kanter, finder jeg ro. Vandet maler et nyt billede i hver af sekundernes mange brøkdele, og den konstante forandrings maler, er naturen selv.

I et stille stykke ligger vandet som et spejl og reflekterer et træ, også i bevægelse. Lærredet får tilføjet et par svaner på himlen og i vandet. En ring bryder overfladen og glider med strømmen ud af det nu småbølgende glansbillede.

Det at stå ved åen er på mange måder magisk. Der er liv under overfladen og i nogle åer kan man se det og i andre lader fantasien forestillingerne løbe.

Jeg elsker at forestille mig hvad der kunne være dernede. Jeg ser en stor gedde stå i en dybere rende i bunden og vente på sit bytte. En havørred har gemt sig under brinken, ventende på mørket, så den videre færd op i åen kan begynde. Jeg ser en stime af strømskaller stå livligt og ivrigt i de øvre vandlag, håbefulde og klar til det næste insekt på åens madleverende rullebånd.

Åernes funktion

Når vi dyrker lystfiskeri i åer rundt om i Danmark, tænker vi så over hvad åerne egentlig er for mange fisk. For laks og havørreder er der f.eks. tale om gydevande. Her sikres fremtiden. En havørred skal undgå meget for i det hele taget at komme op i åen. Garn, lystfiskere, sæler, marsvin, (nu også delfiner), ruser, bundgarn, iltsvind og skarv m.m.

Vi er vilde med at fange havørreder i Danmark. Vi vil gerne have bestanden vokser så vi kan fange flere. Vi lægger gydegrus ud i åerne så de kan gyde. Vi retter på fejl fra tidligere tider, hvor åerne blev gjort lige som kanaler, men nu får sine sving tilbage. Altsammen så havørrederne kan gyde. Vi sætter fredningsbælter ude foran å-udløb og udløb fra bække, så de sikkert kan komme op i åen for at gyde.

Hvorfor fanger vi så flere hundrede af dem oppe i hver af danske vandløb, dræber dem før de kan gyde og samtidigt siger, at vi gerne vil havørredernes bedste?

Er det kun mig der syntes at det ikke hænger sammen? Nuvel… Jeg dræber en del havørreder ude på kysten og i fjordene som jeg vil spise. Men jeg er klar på en kvote derude. Burde man specielt og især ikke også sætte en kvote på havørreder i åerne?

Man skal sælge fiskekort for at kunne betale lodsejerne for adgang til åerne. Det gør sportsfiskerforeningerne. Mange af åerne er kun for medlemer. Ikke alle foreninger sælger dagskort som alle kan købe. Altså et lukket land. Det største argument foreningerne og deres medlemmer kommer med, for at sige at det er ok er, at de også gør alt arbejdet med åerne.
Er det så for naturens skyld eller for at de skal kunne fange de fisk de vil? I havørredernes tilfælde, fisk der skal gyde trods en svær vej til vandløbet. Er der tale om åens reddere eller istedet en vare i form af havørreder, som nemmere kan sælges til medlemmerne. Ingen fisk ingen medlemmer og derfor heller ikke solgte fiskekort eller medlemskaber.

Er åerne blevet en forretning? Er det en klub? En åben klub eller en lukket? Alting på en gang måske…

Lystfiskeri i åer – laks

Her er en tanke jeg har haft i mange år. Det er bare en teori. Laks hugger på alt. store fluer, små fluer, store blink, små blink, spinnere i alle størrelser, orm og rejer m.m. Alle farver er fangende. Alle farver og former.

Det tyder på en klar territorial tendens. Nogle laks spiser også oppe i åerne, det er tydeligt. Mange gør ikke.

Når nu de hugger på alt… Så klapper de også kæberne sammen om yngel fra de fleste andre fiskearter. Det ville være så ulogisk og naivt ikke at tro det. Det er sådan en territorial fisk fungerer. Også når det kommer til laks.

I nogle åer har man måske sørget lidt for meget for, at der er mange laks. De åer havde i en periode sjovt nok få bækørreder, havørreder og staillinger for den sags skyld. Udover måske at blive dræbt på livets vej i åen, så må det også være svært for en mindre fedtfinnefisk, at kæmpe om gydebanker og gydepladser generelt, med en stor laks.

Bare en tanke…

Vi gør mere og mere for at lystfiskeri i åer i Danmark kan være givende. Det er fint. Det gavner på mange måder naturen og på mange måder også os.

Der er smukt ved åen og de der har adgang til fiskeriet i den er heldige eller rige.

Er der noget forkert i at fiske i åerne? Nej det mener jeg ikke. Men at kalde en spade for en spade er i høj grad den rigtige vej at gå…

Jari – Lystfiskeri Danmark.


Læs mere om emnet her: LakefiskeriSpændende åerNordjyske åerLakseåer


error: Content is protected !!