Lystfiskeri i Island – fakta og muligheder
Lystfiskeri i Island er kun ikke ensbetydende med overdådigt laksefiskeri (efter mindre og mellemstore laks). Lystfiskeri efter bækørreder, søørreder og røddinger er i særklasse. Endda havørredfiskeriet og fiskeriet efter havgående rødding er ganske exceptionelt.
Laksefiskeriet I Island kan både være umådelig dyrt, men også særdeles billigt og alt derimellem. Man skal have flere ting i mente når man vælger at fiske laks I Island. Bl.a. at det ikke er alle steder man må hjemtage laksene fra. Nogle steder er der ikke større laks end op til 3-4 kg. og et faktum er at en laks på 10 kg. eller derover er en sjældenhed i de fleste elve I Island. Derfor kan man rolig blive hjemme i Danmark, hvor laksene generelt er større.
De fleste tager dog ikke til Island for at fange store laks, men mere for at opleve fiskeriet i det klare vand hvori man kan se laksene. De mange pools og den intet mindre end fabelagtige natur, giver oplevelsen en ekstra dimension.
Som laksefisker I Island kan man blive fuldstændigt slugt at naturen. En pool kan eksempelvis ligge gemt godt inde i en fjeldsprække, hvor intet andet end vandets rislen kan høres og verden udenfor og ovenover ikke er eksisterende.
Søerne i Island
I søerne rundt om på øen kan man både fange rødding, havørred, søørred, bækørred og laks. Langt de fleste søer har en bestand af søørreder og bækørreder. Nogle kun ørreder, nogle kun røddinger, andre har begge dele og nogle ganske få har alle 5 laksefisk.
Lystfiskeri i de islandske søer kan være uhyre morsomt. I nogle er der fisk i stort set hver kast.
Langt de fleste søer skal købes individuelle fiskekort til og det kan være svært at finde ud, hvor det kan gøres. Fodarbejde og en masse kørsel er ofte den eneste løsning.
Variationen eller manglen på samme…
Lystfiskeri I Island er ikke synderligt varieret. Men… Er man som tidligere nævnt, til ørreder, røddinger og laks, kan øen byde på et væld af muligheder. Øen kommer dog ikke på nogen måde i nærheden af mulighederne for lystfiskeri i Danmark, når det kommer til bredden af fiskearter.
Der er ikke én gedde, karpe, suder, aborre eller sandart i søerne – eller i elvene for den sags skyld. Fiskeriet i havet fra land, er desuden heller ikke prangende, når det kommer til muligheden for fangst af flere fiskearter.
Finder man de bedre søer og elve er der dog ikke langt imellem ørreder over 2 kg, samt røddinger over 1-3 kg.
Når de gode fiskevande er fundet, gælder det som derhjemme om at finde de bedste fiskepladser i søen og elven.
I de absolut bedste søer og elve er der ikke langt imellem ørreder over 3-6 kg.
Derudover kan man med de rette agn fange langt flere fisk og langt større, end ellers… Ganske som i Danmark.
Rødding
De populære røddinger, blandt både lokale og tilrejsende, er stærke og smukke. De smager desuden fortrinligt. Røddingerne kan fanges med både flue og spin. De er derudover mindst ligeså grådige som både søørrederne og bækørrederne i landet. Nogle dage kan de dog være en anelse forsigtige. Røddingen kan fanges i både sø, fjord, fra kyst og i elv.
Søørred/bækørred
Søørrederne i Island bruger størstedelen af ders liv i søerne og benytter kun elvene til at gyde i. Det er derimod lidt sværere at skelne imellem eller kategorisere de ørreder, som bruger lige meget tid i både sø og i elv. Vandsystemer hvor det finder sted er heller ikke en mangelvare i Island.
De mange ørreder I Island er gudesmukke. Alt hvad man kan drømme om og til tider mere til. Med forskellige mønstre, farver og pletter fanger man aldrig to ørreder som er ens.
Ørrederne er tæt altædende og hugger derfor også på det meste. F.eks. Fluer, blink og spinnere og m.m.
Havørred
Flere steder rundt om på øen kan man fange havørreder. Det kan ske i nogle få søer, men det er de islandske elve der trækker. Lystfiskeri i Island efter havørreder kan dræbe lysten til at fiske efter havørreder herhjemme…
Nogle elve bugner af havørreder i visse perioder og kaster ofte store havørreder af sig over 4-6 kg. – til tider langt større. En dag med 3-15 over 60 cm. pr. mand, er ikke ualmindelig at have flere af på en uge.
Også kystfiskeriet og fjordfiskeriet efter havørreder er uhyre givende flere steder. Men her skal man have tilladelse og vide præcis hvor man må fiske. En bøde på Island for at fiske det forkerte sted, er betydeligt større end i Danmark.
Ørrederne hugger på blink, spinnere, kystwoblere og fluer.
Laks
Det eneste der gør laksefiskeriet spændende I Island er, at man ofte fisker i spritklare elve omgivet at overvældende lækker natur. Udover det er der ikke meget at komme efter. Laksenes størrelser kommer ikke i nærheden af dem i Danmark. Priserne for at fiske efter dem er tilmed, i mange tilfælde, en anelse høje. Nogle steder skyhøje…
Som dansker bør man kigge på det fantastiske fiskevand, som ligger ude foran egen dør, før man drager til Island efter laks efter min mening.
Tag til Sydisland uden guide
Lystfiskeri i Island kan gøres uden guide. Både for at spare penge men også for at få en mere unik oplevelse. Desuden er der flere danske og Islandske guider, som både kræver overpris for sine ture samt guider steder hvor man selv kan fiske for små penge.
Læs om en spændende mulighed for selv at tage afsted for at fange fisk i Island. Læs om fangstmuligheder, hvor der købes fiskekort, parkering og fangstmetoder m.m. her: Lystfiskeri i Sydisland u. guide…
God tur til Island.
Jari.
Læs om laksefiskeriet i Danmark. Laksefiskeri…