Nekselø er indtil videre et ret ubeskrevet kapitel i danskernes fiskehåndbog. Ikke desto mindre er øen en absolut havørredperle for kystfiskere.
Turen rundt om øen byder bl.a. på skov og bakker. Havørnen ligger vejen forbi i ny og næ og kan ses jage både over og omkring øen.
Bundforholdene omkring øen varierer hele vejen rundt. Den dybeste side er vestsiden, hvorimod syd- nord-, og østsiden er forholdsvis lavvandede. Der er sten og tangplanter overalt omkring øen. Frodige og fiskerige undervandsomgivelser.
Nekselø ligger udfor Havnsø, som du kan læse mere om her: Nekselø Bugt…
Færgen fra Havnsø sejler hele året rundt.
Lystfiskeri på Nekselø
Syd for færgelejet på østsiden, har bunden en mørkere tone end langs eksempelvis vestsiden. Denne del af øen er velegnet til vinter og forårsfiskeri. Sydspidsens sandrevler og dybere render egener sig mest til sommerfiskeriet og forårsfiskeriet. Grundet den stærke strøm. Vestsiden er givende fra marts til og med oktober. Og nordsiden, som også er den mest uforudsigelige, er bedst om foråret eller sen efterår.
Øens kystlinje under vandet er fuld af spændende variationer. Nogle steder er bunden prydet med småsten, andre steder er der ren sandbund med lyst sand. Der er desuden områder, hvor mørkere sand er mere fremtrædende. Små områder med blødere bund inkluderet. Der er store sten, ålegræs, blæretangsbuske og strengetang rundt om hele øen, men strengetangen står meget tæt på østsiden.
Gennemsnitsdybden rundt om hele øen, indenfor kystfisker- kasteafstand, er ca. 1,3 meter.
På grund af de 3 lavvandede sider omkring Nekselø, kan man fange lige mange havørreder langt ude, såvel som langt inde rundt om øen.
Havørrederne kan fanges året rundt generelt uanset vandstand.
Fangstmetoder til fangst havørreder og årstider
Generelt kan man sige at havørrederne foretrækker lysere farver i hele sommerhalvåret. Aftentimerne kan dog invitere til brugen af mørkere blink, kystwoblere og fluer m.m.
Alle fiskemetoder virker til øens havørreder. Også bombardafiskeri med børsteorm, levende rejer og endda regnorm.
I den kolde tid anbefales der agn, som ikke er alt for livlige. Det kunne være kystwoblere eller blink, som ikke flakker for meget. Desuden, skal de også gerne kunne fiskes i et langsommere tempo, selvom det ikke altid er nødvendigt. Det er havørrederne der bestemmer hvilken hastighed de vil jage i. Og selv i den kolde tid, kan man spinne hurtigt ind, men den generelle erfaring viser, at langsom indspinning i den kolde tid giver fleste fisk.
Om sommeren kan det være en fordel, at spinne hurtigere ind end om vinteren, samt at bruge mere livlige blink. Der skal være plads til undtagelser. Derfor må man aldrig lade sig begrænse af sit eget sind eller andres. Havørrederne følger ikke den menneskelige tankegang eller de menneskeskabte teorier. Her er også få undtagelser.
Læs mere om havørreden, som der er mange meninger om, i denne artikel: Den store blanke havørred…
Andre fiskearter omkring Nekselø
Man kan også fange ål, skrubber, torsk, hornfisk og makrel rundt om øen. Også multer er at finde i sommersæsonen.
Fladfisk kan fanges rundt.
Hornfiskene ankommer ca i april/maj, alt afhængigt af, hvornår sildene og varmen kommer. En “tidlig sommer”, gør ofte at de kommer i april. Derefter bliver de sommeren over og, igen alt afhængigt af hvornår sommeren slutter, så rejser de grønbenede og velsmagende hornfisk tilbage sydpå, hvor de kommer fra.
Makrellerne er nemmest at fange i sommersæsonen. Ålene ligeså.
Torskene kan fanges under de sene aftentimer om sommeren, men der er ikke mange tilbage.
Vigtigt
Som lystfiskere er det vores pligt at holde naturen ren… Både for vores egen skyld, beboerne på øens og dyrelivet, er det vigtigt at vi tager alt med os væk fra øen, inklusiv fiskeliner m.m.
Det er netop naturen – uden alt skrald og larm i bybilledet, samt hverdagens trummerum – man søger når ude… Lad os blive ved med at kunne det.
/Jari – Lystfiskeri Danmark
Info og muligheder
Maps
Se kort over Nekselø: Maps…
Færge
Færgen må transportere op til 73 personer.
Turen over til øen tager ca. 20 minutter.
Det er generelt set ikke muligt at få bilen med til øen.
Læs mere samt se færgetider her: Færgen…
Mad og drikke
Der er ingen købmand, kiosk eller restaurant på øen. Køb eksempelvis alt i Havnsø før overfarten istedet.
Overnatning
Det er muligt at overnatte på Vesterlyng Camping evt. i hytter ved Havnsø tæt på færgeoverfarten. Læs mere…
Rigtig god fornøjelse med dit lystfiskeri på Nekselø.
/Jari