Omø

Omø – information
Omø kan sejles til fra Stigsnæs på Sydsjælland/Sydvestsjælland. Øen har ca. 11,6 km. kystlinie med både stenkyst og sandstrand. Hvis man som lystfisker ikke vil fiske hele vejen rundt, er der flere parkeringpladser rundt om øen tæt på vandet eller helt ned til. En sti fører også rundt om øen, som kan gøre gåturen imellem de bedste pladser lettere at gå fra og til.
Øen er forholdsvis åben flere steder, men har også flotte skrænter langs vandet nogle steder. Vandet kan grumse til under kraftig pålandsvind i længere perioder. Når det sker er læsiden stadig klarvandet. På grund af sin udsving/drejninger landskabet ud til vandet, er der altid flere læsider at finde uanset vindretning.
2 fiskepladser er mere strømfyldte end alle de andre fiskepladser på Omø. Her er tale om nord- og sydspidsen.
Øen er et besøg værd uanset årstid, når weekenden eller ferien står i lystfiskeriets tegn.
Færgen fra Stigsnæs sejler hele året rundt.
Lystfiskeri på Omø
De 3 mest markante spidser af øen, som er nord-, syd- og vestspidsen, er alle gode fiskepladser.
Nordøst-rundingen lige efter den østlige badestrand er glimrende i sommerhalvåret. Fra tidlig forår og frem til sen efterår i dette tilfælde.
Flere badekar (fordybninger/dybderender tæt under land) er at finde langs langsiderne. Der hvor den generelle vandstand er lavere, kommer de til deres ret. Man kan dog fange fisk/havørreder rundt om hele øen året rundt. Der hvor det lidt dybere vand kan findes, er man mere i tilfældighedernes vold og magt.
Flere steder egner sig både til fluefiskeri såvel som spinnefiskeri. Der er pladser hvor ørrederne er helt inde tæt under land, men også steder hvor kun spinnefiskeren kan få fat i dem langt ude. Det svinger gerne fra årstid til årstid, fra uge til uge og fra dag til dag. Kun ved at kaste sig ud i fiskeriet får man de svar man søger.
Fangstmetoder til fangst havørreder og årstider
Som nævnt er kystfiskeriet efter havørreder godt hele året rundt. På grund af øens opbygning med generelt lavt vand rundt om øen, dog med få undtagelser, ændrer fiskeriet sig ikke synderligt året igennem. Havørrederne kan både være langt inde og langt ude ved hver fiskeplads. Foråret og efteråret er de sikre årstider, men sommeren og vinteren kan nogle år være mindst ligeså gode. Vinterfiskeriet er i særdeleshed lig med givende grønlænderfiskeri. (fiskeri efter Ikke kønsmodne, mindre havørreder)
Foråret, sommeren og efteråret byder på gode chancer for den helt store og blanke havørred. I sommersæsonen er strømpladserne gode fra morgen til aften, hvorimod de lidt lavere pladser med stillestående vand, kan kaste flere fisk af sig under morgen- og aftenfiskeri.
I vintersæsonen er havørrederne i hugget langs de fleste pladser rundt om Omø.
Øen egner sig ligeså meget til fluefiskeri som til spinnefiskeri. Spinnefiskeren har dog langt flere fordele. Længere kast, hurtigere affiskning af øen, samt muligheden for at skifte fra helt små til helt store agn når det kræves.
Andre fiskearter omkring Omø
Man kan også fange ål, skrubber, pighvar, torsk, hornfisk og makrel rundt om øen. Der er ikke så mange fladfisk tilbage og torsken er fredet.
Hornfiskene ankommer ca i april/maj. En „tidlig sommer‟, gør ofte at de kommer i april. Derefter bliver de generelt i større eller mindre antal sommeren over og alt afhængigt af hvornår sommeren slutter, så rejser hornfiskene tilbage sydpå, hvor de kommer fra.
Makrellerne er nemmest at fange i sommersæsonen. Ålene ligeså.
Havørredfiskeriet i saltvand er det konstante i dagens Danmark og det gælder ikke kun rundt om denne dejlige ø i Storebælt.
Vigtigt
Som lystfiskere er det vores pligt at holde naturen ren… Både for vores egen skyld, beboerne på øens og dyrelivet, er det vigtigt at vi tager alt med os væk fra øen, inklusiv fiskeliner m.m.
Det er netop naturen – uden alt skrald og larm i bybilledet, samt hverdagens trummerum – man søger når ude… Lad os blive ved med at kunne det.
/Jari – Lystfiskeri Danmark
Info og muligheder
Maps
Se kort over Omø: Maps…
Færge
Færgen har plads til ca. 100 personer.
Der er plads til ca. 15 biler.
Turen over til øen tager ca. 50 minutter.
Læs mere samt se færgetider her: Færgen…
Mad og drikke
På øen findes både købmand, grill, caféer og en fiskehandler m.m.
Overnatning
Det er muligt at overnatte på Økofeen Bed and Kitchen tæt på færgeoverfarten. Læs mere…
Rigtig god fornøjelse med dit lystfiskeri på Omø.
/Jari