Sommerfiskeri med overfladeagn
Sommerfiskeri med overfladeagn, er utrolig intenst og action-fyldt. Det visuelle i denne form for lystfiskeri er spektakulært og viser geddens effektivitet til fulde.
Man ser gedden angribe fra siden eller bagfra, skyde ud fra under åkander eller fra sivkanter for at angribe agnen. En bule rejser sig ofte i overfladen, idet rovfisken angriber. Agnen forsvinder i en eksplosion af vand, tænder og skæl.
Gedden kan også angribe fra stillestående position i dybden. Her angriber den nogle gange så hurtigt og eksplosivt, at den ryger ud af vandet med agnen i munden. Også et fantastisk syn. I nogle tilfælde bliver agnen suget ned under overfladen, på stille og rolig facon. Uanset hvordan angrebet sker, så ser man det.
Om sommeren eller generelt i sommerhalvåret, er der ikke kun fisk i vandet. Snoge, mus, fugle, frøer og rotter, er bare en brøkdel af de muligheder for føde, gedderne har i den varmere tid. Deres fokus er derfor ofte koncentreret om overfladen i perioden. Dermed ikke sagt at de ikke jager dybt, for det gør de bestemt også.
Lystfiskeri i Danmark efter gedder med overfladeagn, kan foregå hovedsageligt i lavvandede søer og moser. Men også i nogle af landets fjorde, samt i dybere søer langs kanterne eller rundt om øer.
I nogle åer er der også muligt at bruge denne form for fisketeknik, men ikke mange…
Sommerfiskeri med overfladeagn – hvilke agn kan bruges?
Popperen. En popper er en hård agn lavet af plastik, som oftest er flydende. Den skal findes i kategorien Hardbait. Popperen giver en form for klukkende lyd, når den i små ryk rulles ind. Larmen og vandets sprøjten fra popperen, tiltrækker geddernes opmærksomhed. Popperen minder desuden mest af alt om en mus eller en frø, som er på vej fra a-b svømmende.
Spinfluen. En stor flue designet til at kunne bruges med spinnestangen. Nogle er flydende, andre intermediate/langsomt-synkende og nogle synkende. De to førstnævnte er de der bruges som overfladeagn. Ofte har spinfluerne en meget livlige hale og ligner både en ål, en krebs og en snog i vandet. Men de meget fyldige fluer med masser af “dun”, kan også ligne en fugleunge.
Svømmeagn. Også kaldet Swimbaits, er ganske glimrende overfladeagn til gedderne. Der findes flere varianter. Nogle har flere led, så de får en mere livlig “gang” i vandet. Andre er delt i 2 og nogle få, fås uden led og i et “stykke”. Her er tale om agn, som i de fleste tilfælde skal ligne fisk. Her skal man vælge de der er flydende eller intermediate, ganske som med spinfluen.
De billige frøer. Man kan købe spændende frø-geddeagn til få kroner de fleste steder. Disse er lavet sådan at man fiske med dem, både igennem og over alt der måtte være i søen. Desværre er krogens placering grunden til, at man i mange tilfælde mister en eventuelt kroget gedde, langt flere gange end man rent faktisk lander den. Men det er sjovt at se gedde efter gedde jage frøen.
Nogle overfladeagn laves med vinger i siden. Disse exceptionelle agn, svømmer som en mus ville gøre det under indspinningen, eller en lille fugleunge, som basker med vingerne for at få mere fart på.
Der er mange overfladeagn på markedet, men en del af dem er ganske simpelt ikke værd at bruge penge på. Med mindre man er fanatiker og en anelse ramt af lystfiskersyge. Her er blandt andet tale om meget dyre agn, som ligner fugleunger, flagermus, mus m.m. Jeg må indrømme at agnene er effektive og fine at se på, men ikke mere effektive end en simpel popper… Skulle man købe dem, så skulle det i sidste ende være for at styre en personlig og makaber fantasi.
Hjul, line og udstyr til geddefiskeriet
Til geddefiskeri generelt og også til sommerfiskeri med overfladeagn, bør man bruge en forholdsvis tyk line. Fletline på min. 0.17 mm. Nylon på min. 0.35 mm.
Et stålforfang på min. 30 cm. bør altid være for enden af linen, uanset hvilken man måtte bruge.
Stangen til brugen af overfladeagn, må gerne være alt fra 6 fod og op til 8 fod. Er den længere, bliver det hårdt at fiske en hel dag på denne måde. Stangen må desuden gerne være en anelse stiv. Det er dog ikke et “must”, men det kan være en fordel, når krogen skal sættes i den hårde geddemund. Stangen skal gerne kunne kaste minimum 30 gram.
Hjulet kan være fra 2500- til str. 4000.
Det er langt fra nødvendigt, at bruge andet end det ganske almindelige fastspolehjul til dette fiskeri.
God fangst under dit sommerfiskeri med overfladeagn.
/Jari
Se denne geddevideo, som viser sommerfiskeri med overfladeagn: