Svinkløv Strand
Svinkløv Strand – lystfiskeri
Svinkløv Strand er en af Vestkystens bedste havbarspladser. Stranden er nem at komme til og nem at fiske fra. Man kan gå dertil fra Svinkløv Camping på 1 minut.
Burger man tiden langs fiskepladsen kan man fange flere delikate fladfiskearter. Herunder Pighvar og i ny og næ også rødtunge og slethvar. Som familie kan man nemt fiske fra stranden fra denne let tilgængelige fiskeplads langs Vestkysten.
Havørredfiskeriet kan også være ret godt fra Svinkløv Strand. Slette Å og Svenstrup Å løber begge ud i området og er derfor 2 gode grunde til havørredernes tilstedeværelse. Skulle man begive sig mod vest/nordvest ad stranden, skal man netop være opmærksom på fredningsbælterne som er sat udfor åerne. Skriv Svinkløv i søgefeltet i dette link og se mere: Fredningsbælter…
Svinkløv Strand er desuden kendt for udmærket lystfiskeri efter hornfisk og makrel.
Flere og flere sejler ud i enten havkajak, flydering eller pontonbåd og fisker fra pladsen. Primært fordi havbarsene ofte er at fange længere ude i sæsonen.
Vand og bundforhold
Det dybeste sted udfor stranden er ca. 3,5 meter dybt. Gennemsnitsdybden indenfor de første 100 meter ca. 1,5 meter.
Der er både tangbælter, sten, render, revler og de såkaldte badekar langs Svinkløv Strand. Badekar er det lystfiskere kalder dybere render tæt under land.
Fiskearter – årstider ved Svinkløv Strand
Havbars: Fra ca. maj og frem til og med oktober. Højsæsonen/de bedste måneder svinger meget på grund af de svingende årstider temperaturmæssigt. Det er sjældent til at sige hvornår der er flest. Noget der gør sig gældende for alle havbarspladser langs den jyske vestkyst i nyere tid
Havørred: Havørrederne kan fanges allerede fra marts og frem til og med oktober. Man skal dog være opmærksom på, at når frostgraderne bider sig ind i marts måned, begynder det gode fiskeri først i ca. maj.
Hornfisk: Fra midt i april og frem til og med september.
Makrel: Fang makrellerne fra Svinkløv Strand fra juni og frem til og med september. Nogle år også oktober. Længden af sommeren (temperaturmæssigt), bestemmer længden af sæsonen.
Skrubbe: Året rundt.
Rødpætte: Sommersæsonen er at foretække når man vil fange rødspætter fra stranden.
Ising: Isingen fanges nemmest om sommeren.
Pighvar: Forårs og efterårssæsonen er topsæsonerne for fangst af pighvar. Man kan have held med fiskeriet hele sommeren igennem også, men fiskeriet er i perioder mere svingende under årsiden.
Slethvar og rødtunge: Fanger man en af disse 2 arter er man heldig. De fanges typisk under fiskeri efter de andre fladfisk – dog forholdsvist sjældent.
Fangstmetoder:
Havbars: Der er mange fangstmetoder tilknyttet det at fiske efter havbars. Grunden til det er, at der her er tale om en sublim rovfisk. En rovfisk men en enorm mund, ganske som sin ferskvands- og brakvandslevende fætter, aborren. Havbarsen kan dog i modstæning til aborren blive over 10 kg. tung. I Danmark er de fanget større end 8 kg. Den nuværende officielle rekordliste indeholder ikke fangster gjort af lystfiskere, som ikke er interesserede i rekorder. Derfor ligger den i nuværende stund under de 8 kg.
Det er kun et spørgsmål om tid før den første over 9-10 kg. bliver fanget i Danmark. Og… Den kan meget vel blive fanget fra Svinkløv Strand.
Fisker man fra stranden bør man bruge blink som kan kaste langt. Store D360 og D360 Distance er fremragende til fiskeriet. Det samme gør sig gældende for JK Paint´s Bossen. Alle blink som er større og rundere bagi kan bruges. Lange og tynde blink er også ok, men ikke nær så effektive. De 2 klassikere Møresilda og Toby er også fangstgivende.
Farver: Sølv eller sølv/blå.
Aftenfiskeriet byder nogen gange på godt fiskeri tæt under land. Her kan man både fiske med flue eller evt. popper. Har man noget at sejle i, kan man gøre det dagen lang, hvis havbarsene er på pladsen.
Der er langt flere fangstmetoder, men med blink kommer man altid længst.
Havørred: Havørrederne kan fanges med blink og kystwoblere. Erfaringen viser at langt de fleste fanges med farverne sølv, sølv/blå, sølv/grøn, grøn/hvid. Altså de samme farver som på sild, tobis og brisling.
Gode blink kunne være: D360 Distance, Jarisen, Baronen, Bossen, Møresilda, Toby og Sømmet m.fl.
Alle gerne i større størrelser. D.v.s. gerne over 22 gram.
Gode kystwoblere kunne være: Sandy Inline, Sandeel, Salty og Salty Inline.
Hornfisk: At fange hornfisk er sjovt. Det er også nemt. De nærmest altædende fisk kan fanges med følgende:
Silde-, tobis-, og brislingestrimler eller stykker. Brug en prop eller fisk med forfang, så er der chancer for bifangster af enhver slags.
Blink og kystwoblere i alle former, farver og afskygninger kan også bruges. Det smarte er dog at bruge de farvevarianter, som man bruger til havørred og havbars, så man er helgarderet.
Bombardaflåd og flue kan man også fange hornfisk med fra Svinkløv Strand. Diverse streamere (fiskeimitationer) og rejefluer er at foretrække.
Listen er meget længere, men byder ikke på mere effektive fangstmetoder.
Makrel: Da stranden generelt ikke har dybden til brugen af makrelforfang anbefaler jeg, at man bruger de samme blink som til havbars og havørreder når makrellerne skal fanges.
Skrubbe, Rødpætte, Ising: Brug et almindeligt forfang med to kroge og et lod og enten børsteorm eller sandorm til de tre fladfiskearter.
Kast ud over de sandede områder udfor stranden og afvent bid. Det kan til tider betale sig at kaste nær tangbælter, men ikke så agnen/maddingen ligger på tangen.
Pighvar, Slethvar: Begge arter spiser det samme som de 3 ovenstående fladfiskearter. Men ofte fanger man langt flere pighvar og slethvar ved at fiske aktivt. Det gør sig nogengange også gældende når det kommer til skrubberne og rødspætterne. Her bruges et blink som kastevægt istedet for et lod. Forfanget er ofte tilføjet både perler og spinnerblade.
Køb dem evt. i grejbutikken nær Svinkløv Camping: Kragh´s Jagt og Fiskeriartikler.
Der fiskes over bund med småsten og/eller ren sandbund. Kast ud og træk langsom henover bunden. Som madding på krogene (ikke på blinkets krog) sætter man enten en halv tobis, en strimmel af bagisden af en fladisk (hvid bagside), eller en strimmel af hornfisk.
Rødtunge: Rødtungen fanges under fiskeri efter de ovenstående fladfiskearter.
Rigtig god fornøjelse med opholdet på Svinkløv Camping og med dit lystfiskeri fra Svinkløv Strand.
Jari – Lystfiskeri Danmark